Vacanta

In jurul Revolutiei mi-am petrecut o vacanta de vara la tara, intr-un sat ca oricare altul in acele timpuri. Romania comunista insemna o populatie mult mai omogena decat cea de azi, diferentele de la cel mai bogat la cel mai sarac erau doar in banii de la CEC, nu in haine, masini, case si alte jucarii de acest gen, care sa fie vizibile si deranjante. Probabil era o lume mai corecta din acest punct de vedere, insa e un trecut ireversibil.

In fiecare zi, in curtea scolii ne strangeam cel putin 15 copii, uneori poate 25, de toate varstele, de pe la 3 ani pana spre 22 cred. Pe timpul ala, era greu sa gasesti o minge, erau acele timpuri cand nu se gasea nimic, indiferent de cati bani aveai sau erai dispus sa dai pe un produs, asa ca cel ce avea minge de fotbal era net superior restului copiilor.

Ne strangeam undeva pe la ora 1, desi erau inca 30 de grade afara, faceam echipe si incepea munca. Timpul trecea, se adunau mai multi, schimbari prin echipe, din 2 echipe ajungeau sa fie 3 sau 4, cei mai mici incepeau sa nu mai prinda loc pe teren si ramaneau simpli privitori, si noi munceam si munceam, zi de vara pana in seara, pana  la 8 cand familiile incepeau sa isi pescuiasca odraslele rebele si in final rezistenta era infranta de caderea intunericului hain.

Dintre toti acei copii imi aduc aminte de Adelin, un baiat de 10-11 ani, care venea si el ca si noi sa joace fotbal. Fiind insa aglomeratie, uneori te trezeai ca nu esti destul de mare sau de bun ca sa prinzi loc in echipe, asa ca aveai de stat pe margine jumate de ora, o ora sau poate mai multe, pana ti se facea si tie loc. Adelin insa era special, el nu admitea ca trebuie sa stea pe tusa, sa ii lase pe altii sa se joace si el doar sa priveasca. Ce daca era vorba de o activitate sportive de echipa, si un copil de 11 ani nu poate face fatza intr-o echipa de baieti de 15-18 ani, ce daca terenul era al scolii si mingea a unuia din baieti, el trebuie sa joace! I se explicau frumos aceste aspecte, si restul de copii incercau sa se joace, insa nu fara Adelin. Intra in teren si incerca sa loveasca mingea aiurea, sa ii incurce, sat raga de ei, sa le puna piedica, orice sa strice jocul, pentru ca logica lui era una simpla “daca eu nu ma joc nu va jucati nici voi!!”. Era un act de bravada inutila, un copil de 11 ani certandu-se cu 10 baieti mai mari ca el, insa asta nu conta pentru el, el insista pe ideea lui de a distruge jocul, pentru simplul motiv ca nu avea loc si el. Evident ca asta nu se termina bine pentru el, daca avea noroc sa fie unul mai mare si intelept il lua frumos si il scotea pe margine, eventual ii dadea o palma dupa ceafa sau un sut in cur, daca nu avea noroc uneori lua cativa pumni si nu avea cum sa castige o bataie in acele conditii, plangea, ameninta ca vine cu parintii, insa in acea zi, cel putin pentru o perioada de timp ramanea pe margine. Niciodata, dar niciodata nu a plecat acasa, statea si astepta ca un caine sa aiba si el loc pe teren. Evident ca nu era singurul loc de joaca din sat, mai erau cel putin 3 locuri unde se strangeau copiii, insa asta era cel mai important, si el trebuia sa fie acolo.

Copiii veneau la scoala in fiecare zi, el din cand in cand, insa de fiecare data cand venea si nu avea loc povestea se repeta cu el in centrul terenului, plangand de draci si incercand sa opreasca jocul pentru ca el nu avea loc.

Imi aduc uneori aminte de Adelin, cand ma uit la televizor si vad unul ca Vadim care indiferent ce se intampla e convins ca el este alesul tarii si doar din cauza fraudei nu castiga alegerile, sau unul ca Becali care e convins ca daca vinde Steaua aceasta s-ar desfiinta fara el. Amintiri din armata cu gradati care umileau racanii pentru ca puteau, profesori universitari care dau note fara sa citeasca lucrarile si apoi refuza dialogul, soferi care trec cu masini scumpe in pe rosu sau circuland cu 120 in oras si as putea da multe, prea multe exemple. Cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit, insa in continuare fiecare se crede centrul universului iar eu sunt tot un om, nu?

Hai, dă-ţi şi tu cu părerea!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s