36 de gânduri despre „Divinitatea-arma religiei?

 1. Ai o abordare a subiectului ce nu lasă loc pentru comentarii. Pot spune doar că, vărsarea de sânge, tortura, precum și celelalte practici descrise de tine nu se pot împăca prea bine cu credința mea, de sorginte Zamolxiano-creștin-ortodoxă, care aduce iubirea pe prim planul comportamental. Sufletul meu respinge violența de orice fel!

   • Religia ar trebui să rămână vie, să preia noul din sufletul omenesc și să-l aplice în interiorul său, dar, așa cum spunea cineva (Porthos?) pe Deca(b)log, ar trebui să hotărască ce-i bine și ce-i rău, abia după aceea să acționeze către BINE! Abia atunci aș putea considera că religia începe să se apropie de credința noastră!

 2. Normal că nu poţi clarifica problema asta printr-o simplă postare pe blog!
  La urma -urmei nu s-a reuşit asta în cele cîteva milenii de când ne tot închinăm la diferite statui, icoane sau cine mai ştie ce becuri din tavan.
  Eu unul sunt extrem de dezamăgit de reacţia BOR vis-a-vis de problemele sociale ale ţării noastre. Nu se putea moment mai prost decât cel pe care-l traversăm pentru ca BOR să mai ceară nişte bani, de la bugetul statului, doar vreo 50 de milioane de euro, cu care să-şi facă clopotniţa aia de patriarhie !Nu să ajute necăjiţii, nu ca să ofere burse unor oameni talentaţi, nu ca să finanţeze construcţia unor spitale, şcoli sau mai ştiu eu ce obiective de interes social, nu, BOR cere bani veşnic şi nu oferă nimic credincioaşilor, dar NIMIC ! Ideea că ortodoxismul e ăla de ne-a ţinut pe pământul ăsta e o mare prostie!!! Doamne-Doamne nu avea altă grijă decât să-l ajute pe Mihai Viteazul(deh, e oltean de-al tău!) pe la 1595. Culomea este că Doamne-Doamne era cu noi iar Allah (tot Doamne-Doamne, dar pentru turci)era cam supărat pe Sinan Paşa, de nu l-a ajutat !!!
  Spuneam deci ca folosirea divinităţii în scopul pur economic de către instituţiile religioase este o realitate. Biserica va cere şi va pretinde că i se cuvine, doar aşa, pentru ca Daniel să-şi mai ia un BMW X6 sau, mai degrabă, cine ştie ce trepăduş de pe-acolo !
  Cred că toţi avem o credinţă, în ceva. Mai cred că Dumnezeu vede că eu cred în EL şi mă înţelege de ce nu pot suporta, ca instituţie, Biserica !

   • Ha, un subiect din ăla, „serios” ! Îţi dai seama, dacă o să bârfim despre BOR o să ne găsim pe lumea ailaltă, în iad…plăcerea mea ! 🙂

   • Scoaterea în evidenţă a unor nereguli, mai ales acolo unde nu ar trebui să fie, nu cred că va fi aşa o vină încât să nu ne mai permită BOR intrarea în Rai. Oricum, oricât s-ar strădui BOR-ul să gestioneze accesul în Rai sau Iad după bunul plac, accesul cred că depinde doar de Doamne-Doamne 🙂
    Popii însă pot avea părerile lor proprii, oameni sunt şi ei, chiar dacă se cred cu aroganţă mai presus de păcătoşi.

  • Fusei numa’ pân’ la piaţă
   Să-mi iau un capăt de aţă
   Dar pe drum când să mă-ntorc
   Dădui peste-un cap de porc,
   Aşa că-ncinsei grătaru
   Cu piatra şi cu amnaru
   Şi prăjii porcul la rât
   Ca să-mi treacă de urât.

 3. Uite, spun eu: da, tot timpul Divinitatea a fost arma religiei.
  Este un mijloc de motivare pozitiva sau negativa. Atunci cand faci rau, Divinitatea te va pedepsi, iar cand ti se intampla ceva bun, Divinitatea te-a ajutat si a facut posibila bucuria ta.

 4. Pfuaaaui, păcătoasă ce eşti 😛
  DIVINITATEA este esenţa religiei, NU arma sa!
  Adică: popii, folosesc Divinitatea ca armă, NU preoţii!
  Dintr-un motiv foarte simplu: NU te poţi teme de ce-l pe care îl iubeşti.
  Vechiul Testament a fost tradus (şi interpretat) greşit: mînia lui Dumnezeu nu este îndreptată niciodată împotriva celor care-L iubesc şi-L respectă!
  Preoţii propovăduiesc IUBIREA de Dumnezeu; popii propovăduiesc FRICA de ce le spun EI! oamenilor!
  Păi? 🙂

  • Uite, Tibi,
   Am primit câteva răspunsuri simple, cam cum e și al tău, care mi-au confirmat încă o dată că oamenii se simt protejați în sentimentele lor dacă există Divinitate.
   Ceea ce mi se pare a fi chiar esența firii umane

 5. Astăzi am auzit una și mai și !Un popă zice că epilatul este un nou păcat, adăugat celor deja existente în cele 10 porunci. Așa ceva ! Știi ce zic eu? Păcatul este de fapt că , încă mai există popi.! Ți-am scris asta , poate faci tu cu mintea ta cea ghidușă un pamflet, o poezea, ceva , vizavi de misoginismul și tîmpenia ăstora, care, cică …păstoresc ….

  • Pe unii i-a speriat însăși faptul că am întrebat dacă divinitatea este armă, ceea ce m-a făcut să-mi răspund singură la întrebare 🙂

 6. Superba concluzia ta….Intr-adevar,oamenii se tem de divinitate.Desi,nu ar avea nici un motiv,chiar si acum ,in secolul acesta din punct de vedere spiritual ,suntem la nivelul celor din evul mediu.

  • Bună ziua, titi și bine ai venit pe aici!
   Răspund greu fiindcă în perioada aceasta intru foarte rar pe net.
   Da, oamenii se tem de divinitate. Unii dintre ei, adică. Iar ceilalți știu asta. Cum, de fapt, au știut întotdeauna.

 7. Intr-adevar,religia are si un rol bun,da omului incredere intr-un ajutor Divin,ii da speranta,o alinare.Din pacate insa a adus si foarte multa suferinta,a creat razboaie,crime.A adus minti intunecate la putere,si nu ma refer doar la crestinism,ci in orcare gen de religie.Religia iti spune cum trebuie ; sa te imbraci,cu cine s-a vb,cine este bun si cine nu,in general ca cei diferiti de tine nu sunt buni; Insa cel mai mare deserviciu adus omului , este insamintarea fricii in sufletul omului ,de mic copil.Teama de un Dumnezeu gelos,manios,razbunator,care te va arde intr-un iad vesnic.

Hai, dă-ţi şi tu cu părerea!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s