Când îți pleacă un prieten

Prietenia între doi oameni este ca și căsnicia. Te descoperi ca o carte, filă cu filă și rând cu rând. La rândul tău, îi desfaci creierul prietenului în bucăți și, cu mult curaj, precum un neurochirug, descoperi ce ascunde fiecare neuron, fiecare sinapsă.
Dincolo de mirajul descoperirilor, partea bună abia acum urmează: plăcerea acceptării, a înțelegerii că celălalt poate și chiar este diferit de tine, dar mai ales sentimentul de superioritate pe care ți-l câștigi în proprii tăi ochi fiindcă poți accepta la celălalt ceea ce tu nu ți-ai permite sau nu ți-ar plăcea nici în ruptul capului.
Poți să nici nu dai bună-ziua unui prieten, poți să lași să treacă zile întregi, nu e musai să dai un telefon, un mesaj, un like. E destul să știi că el e bine și e destul dar mai ales important că știe că-ți pasă și că ești acolo, pentru el ori de câte ori are nevoie să-și descarce sufletul, să-ți verse ție necazurile lui, ba chiar să-ți facă un transfer al sentimentelor de neliniște care-l apasă.
Treaba asta nu se întâmplă de azi pe mâine, ci în timp, în foarte mult timp pe distanța unor kilometri de zile, luni, ani etc.
Nu, aici nu este amor sau dragoste, nu există sex-appeal. A nu, nici vorbă. Nu există decât prietenia în forma cea mai sinceră. Este perla din scoica ascunsă în mare pe care doar cei mai buni scufundători o găsesc, după lungi și lungi căutări. Valorează nu atât perla în sine cât munca și riscul la care te expui căutând-o.
De fapt, important este să te simți prieten. Nu contează că unul poate fi simplu iar celălalt complicat, că unul se simte lejer în societatea formată pe cutume iar celălalt este revoltatul de serviciu, indiferent cauza contra căreia se revoltă. Diferențele de opinii, ca și diferențele fizice dintr-un cuplu, sunt de cele mai multe ori atracțiile principale. Căutăm în celălalt ceea ce nu găsim în noi și acceptăm la celălalt ceea ce cu siguranță ne-am interzice nouă înșine.
Cam asta e prietenia, cel puțin acesta este nivelul la care o înțeleg eu.
Sigur, o prietenie nu se contabilizează, nu se monetizează, nu se strigă pe coclauri, nu se scrie cu grafitti. Este ceva uneori mai intim chiar și decât un act sexual și nu, nu exagerez în mod voit comparația. Doar o accentuez.
Tristețea într-o prietenie apare în momentul în care celălalt, revoltatul, oaia neagră, inadaptatul, introvertitul, inexplicabilul, începe să-ți critice comportamentul tău care nu l-a încurcat niciodată până acum. Dintr-o dată evreul devine antisemit, negrul devine membru asiduu al grupării KKK iar ateul ajunge habotnic. Se naște un fel de dorință de schimbare, dar nu în tine ci în el. Brusc nu te înțelege, pe tine cel care ești simplu ca toți ceilalți, pe tine cel care l-ai susținut deși el este cel scăpat pe arătură, dovedindu-se incomprehensiv, puțin invidios, destul de meschin, ba chiar dureros de incapabil să te accepte pe tine așa cum tu l-ai acceptat în modul absolut.
În acest critic moment acel prieten pleacă. Pleacă din tine, din mintea și sufletul tău. Și cu el se pierde, irecuperabil, o parte din tine. În acel moment dezamăgirea te face să te simți fără chef și inutil.
Pierdut prieten. Se declară nul.

25 de gânduri despre „Când îți pleacă un prieten

 1. Dacă ți s-a întâmplat ție o astfel de pierdere, îmi pare tare rău, fiindcă îmi dau seama că nu e ușor. N-am avut mulți prieteni adevărați și poate că de aceea i-am apreciat pe fiecare, iar pierderea oricăruia m-a afectat adânc. Încă îl mai caut pe unul dintre ei, prin vreun capăt de țară. Și nu-l declar nul.

 2. eu cred că forma de iubire dintr-o prietenie este chiar mai intensă decât aceea pe care se bazează o căsnicie, pentru că o prietenie se construieşte pe reciprocitate, iar o căsnicie nu este neapărat ridicată pe aşa ceva, deşi ar fi de dorit.
  nu poţi fi prieten cu adevărat cu cineva care nu îţi este prieten cu adevărat, care îţi este şi căruia îi eşti în egală măsură.
  când pleacă un prieten… sunt o grămadă de motive, dar niciunul nu stinge, nu şterge ceea ce simţi. numai că plecările sunt de cele mai multe ori inevitabile şi descoperi că te întrebi dacă a fost sau nu prietenie. ca o reacţie de apărare spunem adesea că nu, nu a fost… dar acesta este de fapt adevărul?
  ajută dacă las un zâmbet mic?

 3. Ulciorul

  de Omar Khayam

  Ramai sa mai ciocnim o cupa
  La hanul vechi de pe coclauri
  Caci pentr-un vin si pentru tine
  Mai am in san trei pungi cu aur
  Ramai sa ne-alungam tristetea
  Si setea fara de-alinare
  Cu vinul negru de la hanul
  Din valea umbrelor fugare

  Stii tu, frumoaso, ca ulciorul
  Din care bei infrigurata
  E faurit din taina sfanta
  Din taina unui trup de fata
  L-a faurit candva olarul
  Cel inspirat de duhul rau
  Din taina unui trup de fata
  Frumos si cald ca trupul tau

  Inmiresmeaza-te frumoaso
  Ca pe-un altar de mirodenii
  Cand zarea-i plina de albastru
  Cand lumea-i plina de vedenii
  Si-atat cat darurile noastre
  Mai au pe margini bucurii
  Caci maine in zadar vei bate
  La porti de suflete pustii

  Ca maine-om putrezi-n morminte
  Uitati nepomeniti de nimeni
  Caci maine vor veni olarii
  Sa fure lut din tintirime
  Si trupul tau care mi-e astazi
  Cel mai iubit dintre limanuri
  Va fi un biet ulcior din care
  Vor bea drumetii pe la hanuri

 4. Iată ce numesc eu o postare consistentă.Și aici nu mă refer la dimensiuni. Într-adevăr,niciun vierme nu roade mai adânc decât cadavrul unui prieten…
  Foarte bine,doamnă !

 5. Cand un astfel de prieten pleaca mai bine zis te scoate afara din viata lui, partea proasta este ca nu pleaca asa cum a venit cu mana goala, pleaca cum ai spus si tu cu o parte din sufletul tau. Este adevarat ca ti-ai daruit sufletul de buna-voie, cu incredere, cu tot dragul unui prieten (credeai tu) si descoperi ca de fapt, un hot ti-a furat sufletul. Am gasit un citat care spune ca ” cel care cere prietenia fara a o da in schimb, este hot de suflete.” Un hot este cel care ia ceea ce nu ii apartine. Ia si fuge. Astfel, un fals prieten iti fura sufletul si fuge. Si tu ramai sa suferi. Ar fi frumos sa poti uita. Dar nu este asa. Tu ramai si vorbesti singur incercand sa intelegi unde si cand ai gresit. Tu, nu el. Esti inca loial prieteniei. Vrei sa crezi ca tu ai gresit si poti repara.Curand realizezi ca nu merita, dar suferinta nu dispare decat atunci cand timpul a aruncat peste ea destule clipe de uitare.

 6. Vin și eu cu întârziere aici. Dacă te referi la prietenia online, o să-mi permit să zic că este mult mai artificială decât prietenia din lumea reală. În zona online dai peste oameni cu care gândești aproximativ la fel, cu care ai impresia că te identifici, care scriu ca și cum ți-ar fi furat cuvintele și ideile…
  Dar, atât. E adevărat, e o premisă optimistă pentru o prietenie ”extraline”. Dar numai o exersare îndelungată în viața reală poate transforma un interlocutor empatic într-un PRIETEN.
  ………………..
  Și, de multe ori, chiar și un prieten din lumea reală ți-o trage ca la Mărășești.
  Cred că trebuie să exersăm, în primul rând, prietenia cu o persoană uneori neglijată: Noi înșine. Să ne simțim bine în pielea noastră și să reacționăm în acord cu noi înșine. Echilibrul interior e obligatoriu pentru o bună raportare și la exterior. Nu scriu noutăți.

 7. Nu, nu cautam in celalalt ce nu avem noi. Nu facem analize , nu punem sub microscop si nici analizelor psihologice o persoana. Un prieten ne ramane prieten pentru toata viata. Daca nu ne ramane, nu ne-a fost niciodata.

 8. Îmi pare rău. Când am trecut prin asta, într-un moment greu pentru mine, singurul gând pe care l-am avut a fost că n-am avut niciodată prietena pe care o prețuisem eu…

Hai, dă-ţi şi tu cu părerea!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s