Topul celor 10 dintre cele mai terifiante proteste

Pe măsură ce tehnologia avansează, armele devin tot mai numeroase și mai periculoase iar societatea evoluează, și măsurile abuzive împotriva celor mai puțini adaptați tind să fie tot mai dese.
Însă nu toată lumea are la îndemână mijloacele necesare pentru a reclama abuzurile, așa că foarte mulți își folosesc chiar propriul corp pentru a se face auziți. Știu, sună așa cum am spus, terifiant, însă ideea nu este de a ne întoarce cu dezgust privirea, ci de a căuta să înțelegem oamenii care, prin gesturile lor extreme, vor să se facă auziți.

10. China este cunoscută ca ducând din vechi timpuri o politică de opresiune față de populația din Tibet. Într-un gest extrem, ca să se facă auziți, împotriva abuzurilor Chinei, câțiva protestatari și-au dat foc în public. Aceștia nu au dorit să facă un circ mediatic ci doar să obțină  pace și liniște pentru poporul lor. 

9. Rusia, de ziua Poliției în Piața Roșie. Nemulțumit de apatia și lipsa de interes a clasei politice ce ar fi trebuit să lupte împotriva fatalismului ce parcă îngroapă tot mai mult poporul rus, Pyotr Pavlensky a făcut un gest extrem. În mijlocul pieței s-a dezbrăcat complet, s-a așezat jos și cu un ciocan și-a zdrobit scrotul. Pentru acest protest el a fost imediat arestat. 

8. Australia. Acolo, de cele mai multe ori, refugiații sunt ținuți în detenție și tratați ca pe criminalii de rând și de cele mai multe ori membrii unei familii sunt cazați separat cu intenție. În semn de protest mai mulți refugiați și-au cusut buzele considerând acest gest singurul prin care ar putea fi luate măsuri împotriva abuzurilor comise de autoritățile de pe continent.

7. India. Un grup de săteni au stat efectiv în apă timp de 2 săptămâni. De ce? Fiindcă autoritățile locale aprobaseră un proiect prin care urma să se construiască un baraj iar acest lucru avea să le inunde distrugându-le definitiv locuințele și terenurile muncite. Bineînțeles că, pe lângă inconveniența de a sta în rîu atât de mult timp, această formă de revoltă le-a cauzat protestarilor răniri grave mai ales din cauza diverselor animale care circulau prin apă.

6.Thailanda. Pentru a demonstra împotriva guvernului considerat ilegal în ochii locuitorilor din această țară, mai mulți protestatari au găsit o metodă care prin simbolismul ei să se facă auzită în toată lumea. Ei au împroșcat cu sânge clădirea guvernului. Dar sângele pe care l-au ales pentru acest lucru a fost doar de proveniență umană.

5. Franța. Datorită vânatului tot mai intensificat de rechini, aceștia se răresc ca număr pe zi ce trece. Artista Alice Newstead a hotărât să protesteze împotriva cauzelor ce duc la dispariția rechinilor. Ea și-a vopsit tot corpul în culoarea și forma unui rechin și și-a agățat de pielea spatelui și a umerilor binecunoscutele cârlige de pescuit rechini suspendându-și apoi corpul în aer, rămânând atârnată doar de cârlige. A stat așa preț de vreo 15 minute.

4. Florida. Datorită taxelor și ratelor la bănci care s-au dublat în scurt timp, un locuitor din Walten Beach a vrut să-și dea foc propriei locuințe dacă tot urma să fie preluată de bancă. Însă autoritățile locale nu i-au permis incendierea, așa că omul nostru a pus mâna pe un buldozer și a dărâmat tot ce-i aparținuse.

3. Anglia. Pentru a protesta împotriva împrumuturilor studențești ale căror dobânzi erau în continuă creștere, un absolvent de artă plastică a vrut să atragă atenția împingând cu nasul o….nucă! Această operațiune s-a întins pe o distanță de 7 km până la ușa primului ministru și a durat cam…2 săptămâni. Mă gândesc ce nebunie o fi fost cu circulația în oraș în toată această perioadă.

2. Japonia. O țară în care școala este unul din principalele moduri de propulsare în ierarhia societății, presiunea creată în rândurile elevilor este din ce în ce mai mare rezultând de multe ori accidente nedorite. Ca urmare a reducerii numărului de locuri la o școală, unul dintre elevi, convins că acest lucru îi va afecta negativ viitorul atât lui cât și colegilor săi de an, a hotărât ca în semn de protest să se arunce în fața unui tren. Și-a motivat gestul printr-un mesaj trimis către autorități. A mai apucat să-i trimită pe telefon un mesaj mamei sale în care îi spunea cât de mult o iubește.

1.Egipt. Ca în multe alte culturi și Egiptul face parte dintre țările în care căsătoriile sunt aranjate. Tinerilor le sunt alese perechile de către părinți sau terțe persoane, de cele mai multe ori, fără a se ține cont de voința lor proprie. Un tânăr egiptean, dintr-o familie foarte bogată, s-a îndrăgostit de o fată mai săracă dar i-a fost interzisă căsătoria cu aceasta și a fost obligat de tatăl lui să accepte aranjamentul unei căsătorii cu o fată din aceeași clasă socială cu a familiei tânărului. În semn de protest, împotriva unei societății care în mod abuziv stabilește alcătuirea familiilor, tânărul egiptean și-a tăiat penisul. Paramedicilor nu le-a reușit operația de reatașare. 

Nu știu ce ar mai fi de zis. Eu, dacă ar fi să protestez vreodată, singura formă la care aș recurge ar fi tăcerea absolută. Habar nu aveți cât de dureros poate fi acest lucru pentru mine!
images
Poza-i trasă de pe net

21 de gânduri despre „Topul celor 10 dintre cele mai terifiante proteste

  1. În noiembrie 2008 am declarat greva foamei cerând demiterea premierului Tăriceanu. Nu credeam că o să fiu luată în seamă dar în urma a 35 de zile de post negru m-am vindecat de gastrita pe care-o căpătasem din cauza stresului.
    În toamna anului 2010 am declarat iar greva foamei dar pentru faptul că nu-l înjuram pe Băse`, ca doamna Cristiana Anghel, am fost ignorată din nou. Dumnezeu însă a avut grijă, după alte 39 de zile de post negru, vindecându-mă de o altă boală și ,uite așa , am scăpat de o operație pe care nu mi-o doream.
    Proteste de alt gen n-aș practica nici plătită. 😆

    • Hmmm, depinde. Îți dai seama cum ar fi, de ex, ca absolut nimeni, dar nimeni nimeni nimeni, să nu meargă la următoarele alegeri? Uite așa, să sufle vântul în urne. Să se înregistreze prezența 0 la urne. Îți spun eu, ar fi notabil.

  2. Cred ca este curaj, gestul de a spune cu voce tare ceea ce te nemultumeste. Cred ca este curaj gestul de a convinge si pe altii sa ti se alature.Cred de asemenea ca a continua sa incerci sa schimbi lucrurile rele care afecteaza viata ta si a altora chiar si atunci cand consecintele protestelor te ating, este o dovada de curaj. Dar sa-ti faci rau intentionat, imi pare uneori a fi mai degraba o solutie dictata de o imensa spaima in fata vietii. De groaza de a nu putea supravietui in contextul respectiv. Daca gestul va schimba sau nu lucrurile? Istoria a demonstrat de prea multe ori ca nu, dar suferinta celor lasati in urma va fi si mai mare.

    • Nu știu, și eu am stat să mă gândesc la asta, dacă mi-aș face rău intenționat doar ca să trag un semnal de alarmă și răspunsul pe care mi l-am dat a fost că nu, nu sunt în stare să-mi fac rău, aș căuta totuși alte căi, chit că aș fi în oprobriul societății, dar aș alege cu siguranță o cale în care sănătatea să mă ajute să răzbesc și nu altminteri.

  3. Am trecut să las şi eu un mărţişor, chiar de e unul virtual şi deci nu are cum să fie la fel de reuşit cum este, spre exemplu, fie şi doar un singur ghiocel palpabil şi real. Îţi doresc să ai o primăvară frumoasă, cu zile calde, liniştite şi senine, cu flori în suflet, bucurie, spor în toate, sănătate şi lumină în privire. La mulţi ani ! de 1 Martie.

  4. Da, cu adevărat terifiante moduri de protest. Și-nclin să cred că pentru protestatarii rămași în viață a continuat calvarul apoi…
    Dar cel mai tare m-a impresionat povestea copilului din Japonia. Nu dezvolt ideea, gândind că știi încotro bat.

Hai, dă-ţi şi tu cu părerea!