Hoții de la drumul mare și galanteria-partea I

Cuvinte precum ”Banii sau viața!” în original ”Stand and deliver!” au imaginat deseori figura unui hoț la drumul mare, îmbrăcat în haine elegante și având fața acoperită de o mască, însoțit de un armăsar bine îngrijit și care, sub amenințarea unui pistol, ușura călătorii trăsurilor de pungile cu bani și bijuteriile din posesie. Desigur că această imagine este idealizată și arată trăsăturile unor oameni mai degrabă preocupați de ei înșiși decât de prăzile lor, ciudat însă aceasta este imaginea la care au aspirat toți tâlharii la drumul mare chiar și în timpul zilei când își duceau traiul obișnuit.
Din anumite motive acești bărbați (ocazional chiar femei) au reușit să scape de stigmatul asociat criminalilor devenind o clasă de persoane galante care jefuiau bogații pentru a da săracilor. Din păcate, însă, săracii ieșeau de cele mai multe ori din această schemă.

Am să descriu pe parcursul câtorva articole un top al celor mai faimoși tâlhari din Anglia, vestiți pentru galanteria de care au dat dovadă.w-t-carleton-as-claude-duval

10. Claude Duval (sau Du Vall) a fost renumit ca fiind primul cel mai elegant tîlhar la drumul mare. El s-a născut în 1643 în Franța dar a emigrat în Anglia după ce a cunoscut un grup de regaliști francezi exilați al căror nivel de trai scăzuse dramatic în timpul războiului civil. Duval nu doar s-a mutat în Anglia dar el s-a îngrijit și de educația proprie cât mai ales de eleganța limbajului, copiind cât mai multe din gesturile văzute la nobilii englezi.
Una dintre faimoasele povestiri care circulau pe seama lui a fost cea în care, oprind o trăsură în Hampstead Heath, a dat peste o frumoasă doamnă foarte tânără însoțită de soțul ei, un cavaler mult mai bătrân. Se spune că Duval, impresionat de frumusețea tinerei doamne, i-ar fi cerut acesteia să danseze pentru el în mijlocul drumului. În schimbul acestui dans, Duval a cerut doar jumătate din banii pe care bătrânul soț îi căra cu el. Hmm, teribil tâlhar! Cred că nu există femeie care, auzind această poveste, să nu se întrebe ce ar fi făcut în locul tinerei doamne jefuită de galantul Duval. Oricum, în toate rapoartele scrise despre el, era departe de a fi mojic sau insultător fiind vestit tocmai pentru felul galant și delicat în care își trata victimele femei. Totuși, el a fost în cele din urmă prins și executat în anul 1670. Însă ceea ce este important de remarcat este că imediat după ce Duval a primit sentința la moarte, foarte multe dintre femeile care i-au căzut victime au făcut un apel comun pentru clemență și anularea sentinței dar fără să înduplece curtea.Jack_Sheppard_escape

9. Jack Sheppard. La cei 20 de ani ai săi, Jack Sheppard era un dulgher fără succes care a ales tâlhăria la drumul mare ca mijloc de a face rost de bani pentru a-și acoperi cheltuielile pe băutură și femei. El a fost renumit mai degrabă pentru abilitatea de a evada decât pentru tâlhărie, iar evadările lui, de cele mai multe ori originale, ajunseseră să facă deliciul maselor.
În 1723 a fost arestat pentru furt de buzunare și când una dintre cele mai bune prietene, o prostituată, a venit să-l viziteze și aceasta a fost brusc arestată. Cei doi au plănuit să evadeze împreună din închisoarea Clerkenwell sărind de la fereastra celulei ce se afla la o înălțime de aproximativ 7 metri de la sol! Un an mai târziu aceeași fată a distras atenția unor gardieni în timp ce Sheppard evada printr-o fereastră foarte îngustă a unei celule din închisoarea Newgate.
În 1724, Sheppard a fost închis de 5 ori dar de 4 ori a reușit să evadeze. Se spune că printre planurile sale de evadare l-ar fi implicat chiar și pe autorul Daniel Defoe. A devenit notoriu datorită acestor evadări dar și fiindcă se bănuiește că personalitatea lui ar fi servit de model personajului Macheath creionat de Jon Gay, fapt care i-ar fi menținut popularitatea lui Sheppard mai bine de 100 de ani. Totuși, mai târziu, W.H. Ainsworth a publicat în 1840 un roman intitulat Jack Sheppard dar datorită popularității personajului și mai ales din teama ca acesta să nu servească drept model, autoritățile de atunci au interzis punerea în scenă a romanului timp de 40 de ani. Sheppard a rămas cunoscut maselor sub denumirea de Gentleman Jack.AndrewDarkin

8.Isaac Darkin. Darkin avea doar 18 ani când și-a atacat prima victimă. A fost prins imediat dar a scăpat de pedeapsa cu moartea datorită vârstei. În schimb, a trebuit să se înroleze în armată. La început a părut că este de acord cu condiția impusă urmând să se îmbarce pe un vapor către Indiile de Vest.
Însă chiar înainte de a părăsi apele Tamisei, Darkin a sărit în apă, mituind mai apoi căpitanul unui vas comercial să-l lase la bord. Îndată ce a pus iar piciorul pe pământ, și-a luat numele de Dumas și a început să jefuiască locuitorii de-a lungul coastei de vest a Angliei.
Totuși, hotărându-se asupra unei cariere, el se înrolează în marină timp în care nu a renunțat la obiceiul de a tâlhări, doamnele mai ales. De altfel câștigă o anume notorietate datorită exprimării sale deosebit de elegante cât și a imaginii sale de dandy, mereu elegant și bine întreținut.
Când îl tâlhărea pe lordul Percival a fost din nou prins iar figura cu negarea identității nu a prins în fața autorităților. Cu toate astea el a fost totuși eliberat în urma unei chichițe judecătorești. În tot acest timp, a fost vizitat în închisoare de foarte multe femei, admiratoare înfocate, marea majoritate foste victime ale sale. Ajungând la Londra a fost totuși acuzat de o altă tâlhărie, de data aceasta nemaifiind achitat, Darkin își află condamnarea la moarte la o vârstă la care abia împlinise 21 de ani.

Va urma

Desigur, toate pozele sunt luate de pe net.

32 de gânduri despre „Hoții de la drumul mare și galanteria-partea I

    • Uite, exact observația asta am primit-o fix acum un minut de la o prietenă după ce mi-a citit postarea.
      ”Quilty as charged!” aș spune și eu fiindcă recunosc că și pe mine mă atrag tot băieții răi 😀

      • asta cu “femeilor le plac baietii rai” intra in categoria “nu te chinui sa le intelegi pe femei”, caci invariabil, desi stiu in ce se baga, ele ajung sa-si dea seama ca au fost “folosite” de chipesii baieti rai, sa se dea cu capul de pereti si sa suduie de nu-ti vine sa crezi ce e la gura lor…
        bineee… folclorul a pastrat in circulatie doar ceea ce se intampla ziua in amiaza mare, nu si seara cand unele dintre ele isi amintesc suspinand si “cum” au fost folosite…

  1. Era o piesa cantata de un romanas, piesa al carei refren suna ceva de genul „fete cuminti, asta vor baietii rai. Baieti rai, asta vor fetele in general.”

    Am citit cu aceeasi fascinatie cu care ma uit la o emisiune pe acceasi tema de la Nat geo 🙂

    • Păi eu știu Adriane? Nu știu care era obiceiul pământului acolo, dar poate că îi voiau liberi dar nu-i voiau de hoți….ăăăă de soți :))

    • Hoții de azi au downlwoadat softuri noi. Nu umblă cu flinte sau cu măști pe față. Umblă cu pixul, cum zici tu. Treaba e că pe mulți dintre ei chiar noi i-am ales….să ne fure.

  2. La noi le-ar fi zis haiduci și-i băgau drept eroi în manualele de istorie. 🙂 Dacă doamnele de-acolo erau în număr mai mare (la vremea respectivă), cred că altfel vorbeam astăzi despre acești tâlhari. 🙂

    • și pe mine mă atrag poveștile în care morala nu prea concordă cu principiile existenței. tocmai de asta am o categorie denumită ”povești de adormit morala”, dar nu cred că am fost vreodată precum eroii acestor povești. cred, mai degrabă, că suntem atrași de contrarii, acestea părând fascinante în ochii noștri tocmai datorită necunoașterii lor în profunzime.

Hai, dă-ţi şi tu cu părerea!